Bun venit pe tărâmul dezvoltării personale – fără limite!

2015 / 18 noiembrie

Cum ne construim propria bombă socială

Copiii din familiile rome sărace - adevărata bombă socială.

Până la războiul cu Islamul, poate este cazul să ne uităm puțin în propria ogradă. Centrele atacurilor teroriste din ultimele zile, Molenbeek și Saint-Denis, sunt de 100 de ori mai dezvoltate decât comuna Apața din județul Brașov. Dar și acolo copiii și tinerii se simt marginalizați, respinși de societate și lipsiți de viitor. Și cad pradă influenței celor ce le montează centuri de dinamită și îi trimit să terorizeze societatea ce i-a izolat.

Așa cum semnala în raportul său de final de mandat raportorul ONU pentru drepturile omului, România se confruntă cu o bombă socială pe care mereu ne facem că nu o vedem: sărăcia lucie în care trăiesc peste 29% dintre români. Și dacă la asta adăugăm izolarea culturală a celor mai săraci dintre ei, datorată faptului că românii au o mare (și, cred ei, justificată) respingere față de țigani, începem să avem o idee despre complexitatea acestei probleme.

Și totuși, acești oameni există. Au copii ce au dreptul la educație, la sănătate, la o viață decentă egal cu al copiilor noștri.


În perioada în care tatăl meu era impiegat de mișcare în gara Apața (unde sunt făcute pozele), eu m-am jucat cu cei care sunt, probabil, bunicii acestor copii. Nu m-am simțit niciodată în pericol printre ei, nu m-au agresat și nici nu mi-au luat vreodată vreun obiect. Ci doar mi-au dăruit o mulțime de clipe de bucurie a jocului ce te face să uiți când trece timpul. I-am însoțit pe pășuni cu vacile (așa cum puteți vedea în videoclip), am cules mere din pomii risipiți pe dealurile Măierușului, am pescuit în Olt.

Culegând mere pe dealurile Măierușului
Dacă vă luați un minut să priviți videoclipul atașat , poate veți sesiza durerea pe care, din mândrie, băiatul o ascunde în suflet.

A comis un păcat fundamental, lovind unul dintre colegi, pentru că s-a luat de sora lui. Și a fost izgonit din Raiul școlii de Arhangelul întrupat în profesoară. Iar acum ispășește „la coada vacii”.

Pare firesc, pare moral – dar nu este. Fiindcă se reiterează în viața acestui băiat drama unui întreg grup social: încălcarea unei reguli îi marginalizează și le suprimă șansele de a se educa și a se integra. Iar noi ratăm ocazia de a găsi o soluție constructivă unei situații ce poate avea consecințe dramatice.

Oare el poartă toată vina, fiindcă nu-și poate controla impulsivitatea? Oare celălalt băiat nu are nicio responsabilitate? Iar noi, ca societate, nu avem nimic să ne reproșăm, ci doar trebuie să ne apărăm de adultul în care se va transforma băiatul exmatriculat?

Căci cum va știi el să se controleze mai bine peste 10 ani, dacă tot acest timp a păzit vacile? Cum va găsi și alte modalități, non-violente, prin care să-și apere familia sau onoarea, dacă nu-i este permis accesul la alte modele sociale?

Sau poate urmăm și multiplicăm exemplul fostei educatoare din Apața, doamna Izabella, și înțelegem, măcar în ceasul al doisprezecelea, că și acești copii sunt ai noștri, ai tuturor. Și că vom putea avansa în secolul XXI doar împreună cu ei.

Avansând spre secolul XXI
O temă de serioasă meditație și, mai mult, de acțiune eficientă.

 

Autorul imaginilor și al videoclipului: Bogdan Dincă.

Reportajul ce a inspirat postarea: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20601723-fotoreportaj-mama-tata.htm

Articole similare

România – pe gheață subțire La 10 ani de la aderarea la UE, democrația românească pășește din nou pe gheață foarte subțire. Forțarea notei de către Stradă sau Putere riscă să des...
Românii preferă democrația și s-au desprins de aut... Sondajul de opinie realizat de Fundația Leaders în perioada 12-15 noiembrie 2015, cu 1243 respondenți la nivel naţional, indică că în majoritate român...
Românii își doresc viziune, moralitate și speranță... Sondajul de opinie realizat de Fundaţia Leaders în perioada 12-15 noiembrie 2015, cu 1243 respondenţi la nivel naţional, evidenţiază faptul că societa...
Adevăruri alternative despre post-adevăr De când cu alegerea lui Donald Trump ca Președinte al Statelor Unite și Revoluția Luminii din România, o temă ce revine în spațiul public este cea a p...
Criză politică sau criză de leadership? Ce se întâmplă în ultimele zile în România a fost catalogat mereu drept o criză politică. Dar marii specialiști în astfel de crize, ziariștii britanic...

Nu se mai pot face comentarii.