Bun venit pe tărâmul dezvoltării personale – fără limite!

2017 / 19 aprilie

Gospodărirea deducerilor din impozite

Revoluţia din sistemul fiscal

Din seria începută cu Ordonanţa 13 şi continuată cu Legea salarizării unitare, în Săptămâna Mare ne-a fost servită ştirea despre Impozitul pe Gospodărie. Fiindcă am fost ocupat cu cele sfinte, nu mi-am făcut datoria de translator din pesedească în română, dar o fac acum.

Rezumatul executiv sună astfel: schimbarea sistemului fiscal românesc este doar primul pas spre Marea Revoluţie din societate, ce vizează stabilirea echităţii între cei ce plătesc impozite şi cei care primesc deduceri. Nu vă speriaţi, nu este vorba despre reînvierea utopiei comuniste, ci doar de sistemul colectivist al kibbuţurilor, în care persoane ce nu sunt înrudite îşi pun împreună averea şi veniturile, pentru a se gospodări şi a-şi creşte copiii împreună. Iar în acest context, echitatea nu este o categorie morală, ci un simplu calcul matematic: De câţi gospodari este nevoie pentru a întreţine un băiat deştept?

Apare o chestiune tehnică de tip anii ’50: Cum să băgăm în casa fiecărui român câte un perceptor de taxe şi impozite, pe care oamenii să-l considere aliatul lor? Simplu: folosind instrumentul promoțiilor, al reducerilor atât de dragi românilor (rebotezate deduceri).

Iar discuţia publică legată de oportunitatea unei asemenea măsuri este absolut inutilă. Toate detaliile au fost prezentate în cercul Marilor Iniţiaţi participanţi la seminarul „Cum ne reducem impozitul şi simultan obţinem fonduri pentru susţinerea marilor averi”

Din care vă prezint mai jos extrase, în exclusivitate.

Văzând succesul extraordinar pe care l-a avut doamna Primar General cu iniţiativa „Cel mai frumos balcon, cea mai frumoasă faţadă”, ce a dus la o emulaţie populară şi a schimbat faţa Capitalei, invidioasa ministră a Muncii şi-a zis: „Cum să rămân mai prejos?” Şi a dat pe post o informaţie ce nu ţinea de ministerul ei, ci pe care o auzise în cercul Marilor Iniţiaţi: „Vine America peste noi, așa că vom plăti impozit pe venitul global, la fel ca în SUA”.

Bietul ministru al Finanţelor s-a străduit din greu să facă puţină lumină, fără însă a da idei fraierilor (scuzaţi, neinițiaților). Aşa că Ministrul Muncii (care, la noi, se ocupă cu tot ce ţine de Codul Fiscal, nu cu Codul Muncii, dacă nu aţi aflat încă) a postat pe Facebook o prezentare detaliată, ce răspunde tuturor întrebărilor din spaţiul public. De acolo îmi iau informaţiile și cifrele, ca să nu fiu acuzat că scriu fără să fi citit cu atenţie documentele de Partid şi de Stat.

Pentru cei care nu știu încă, definiția propusă de Ministerul de Finanțe unei gospodării corespunde perfect descrierii unui kibbuț:

  • Gospodărie – grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun, pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral.
  • Patrimoniu – totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.

La fel ca și utopia comunistă, kibbuțurile și-au propus crearea unei societăți de tip nou, egalitare-socializante, bazată pe onorarea valorilor societății și nu a averii personale. Ele au permis în anii ’40-’50 ocuparea de către coloniștii evrei a unor teritorii din Palestina sterpe, neproductive, și transformarea lor în oaze de producție agricolă. Și, foarte important, creșterea și educarea comunitară a copiilor, considerați drept patrimoniu comun al kibbuțului, la fel ca tractoarele sau pământul.

Revoluía socialist[ din kibbuúri

Numai că, la fel ca în comunism, au apărut cei „mai egali decât egalii” (băieții deștepți), ce au deturnat spre propriul interes o parte din patrimoniul comun, astfel că majoritatea kibbuțurilor au dat faliment în anii ’80-’90. Iar când au ajuns adulți, majoritatea copiilor crescuți comunitar au părăsit kibbuțul, la fel cum 3,5 milioane de români educați de sistemul socialist au emigrat după 1990.

Şi iată cum se poate aplica același concept și la noi:

Corporatistul-gospodar a moştenit de la bunici o gospădărie tipică: o curte mică, un petec de grădină, o casă de chirpici şi latrina din fundul curţii. Fiind moştenire, când o ia în primire nu plăteşte nimic, căci impozitul pe moşteniri este zero.

Băiatul deştept a primit şpagă (sub formă de donaţie, scutită de impozit) un teren de 10 ori mai mare, pe care şi-a trântit o vilă cât cea din „Dallas”. Ca să nu fie întrebat de unde o are, o „cumpără” cu 10.000 EUR de la amicul care îl ajută, iar acesta nu plăteşte niciun impozit, fiindcă îşi vinde casa „proprietate personală”. Până aici este echitabil, nu-i aşa?

Ei, dar gospodarul are în curte vreo 15 găini şi un cocoş. Cocoşul este focos şi calcă mereu găinile, astfel că fac câte un ou aproape în fiecare zi. Pentru plăcerea cocoşului, gospodarul nu plăteşte nimic. În schimb are 15 ouă x 300 zile x 2 lei = 9.000 lei venit, pentru care plăteşte 10% impozit, deci 900 lei/an.

Cocoșul calcă găina

Şi băiatul deştept are la masă, pe peluză şi în pat trei pipiţe, dintre care două minore, dar focoase rău. Le calcă cât îl ţin puterile, dându-le anticoncepţionale, ca să nu-i toarne vreun plod. Ele nu produc venituri, doar cheltuieli (şi nu vreţi să ştiţi cât mai costă întreţinerea unei pipiţe în ziua de azi!). Dar, Statul ocroteşte minorii şi fiindcă fetele declară că fac parte din kibbuţul băiatului deştept, acesta poate beneficia de deduceri de 60.000 lei/an. Trebuie doar să aibă facturi fiscale de la sala de fitness, de la liceul particular ce le dă note fără ca ele să calce prin clase, de la site-urile de haine şi încălţăminte de firmă, ce vând cu discount de 70%.

Revenind la gospodar, acesta ţine pe lângă casă patru porci mangaliţa, astfel încât să poată tăia câte unul pe trimestru fără să-i crească colesterolul. Deci, are venit: 100 kg carne de porc x 4 capete x 15 lei/kg = 6.000 lei. Deci, un nou impozit de 600 lei/an.

Şi băiatul deştept are patru câini, pitbull, ca să-i ţină departe pe recuperatori şi hoţi. Fiindcă nu-i taie, ci doar îi duce la dresaj şi la lupte ilegale, nu produc niciun venit. Dar întreţinerea lor costă, aşa că deduce 6.000 lei/an.

De pe peticul de grădină, consultantul fiscal stabileşte că gospodarul a avut un venit de 13.000 lei sub formă de ceapă, salată, ridichi, varză, cartofi, porumb şi prune, toate bio. Deci, trebuie să plătească 1.300 lei/an impozit.

Băiatul deştept are însă un teren de tenis şi unul de mini-fotbal, ambele cu instalaţie de nocturnă. Care, desigur, trebuie întreţinute, astfel că aduc şi ele deduceri de 3.000 lei/an…

Cele două vaci pe care gospodarul le hrăneşte doar cu furaje ecologice. Ele îi dau 16 litri de lapte/zi. Astfel că din nou consultantul fiscal pune mâna pe pix şi calculează: 16 litri x 300 zile x 2,5 lei/litru = 12.000 lei venit, adică 1.200 lei impozit.

În loc de vaci, băiatul deştept are piscină. La care trebuie să consumi clor, curent, apă… Deci noi noi deduceri, de 3.000 lei/an, îi spune consultantul fiscal.

De atâta efort şi supărare, gospodarul are probleme cu tensiunea, iar soţia sa cu inima. Statul le decontează tratamentul bolilor cronice, la nivel de medicamente generice, cele mai ieftine de pe piaţă. Deci, în sfârşit, au şi ei dreptul la o deducere de 20 lei/lună fiecare, adică 480 lei/an.

Ca să păstrăm echitatea, băiatul deştept se consideră anemic. Aşa că ia suplimente alimentare care să-i umfle muşchii şi pastile albastre care să-i umfle zgârciul. Ei, astea-s mai scumpe şi nu sunt generice, astfel că poate deduce de 500 lei/lună, adică de 6.000 lei/an.

Gospodarul vrea să-şi aducă WC-ul în casă. Aşa că îşi cumpără cu 700 lei un set ce are şi chiuvetă, mai dă 100 de lei pe ţevi şi fitinguri şi 240 lei pe gresie şi faianţă (la ofertă, desigur). Munceşte singur, improvizează o fosă septică dintr-un butoi vechi de varză murată, iar la sfârşit se bucură că poate deduce jumătate din cheltuieli, adică 520 lei.

Viața de băiat deștept

Fetele îi cer băiatului deştept să le facă şi o terasă cu pergolă, ca să poată zgâlţâi patul şi la aer curat, în nopţile de vară. Materiale şi muncitori: 24.000 lei. Deductibilitate 50%, deci 12.000 lei recuperabili.

Cred că aţi prins ideea. Cu sprijinul neprecupeţit al consultantului fiscal:

  • Corporatistul-gospodar află că are de plătit impozit 900 lei (ouă) + 600 lei (porci) + 1.300 lei (legume) + 1.200 lei (lapte) = 4.000 lei, din care poate deduce 480 lei (medicamente) + 520 lei (construcţii) = 1.000 lei. Deci, plăteşte 3.000 lei impozit suplimentar, căci ce face el nu este agricultură de subzistenţă, întrucât are şi un salariu lunar de peste 2.000 lei/lună. Şi poate fi mândru că ajută cu 3.000 lei la păstrarea echităţii în societate.
  • Băiatul deştept are de plătit Statului 0 lei impozit, căci veniturile din dividende sau de pe piaţa de capital sunt scutite. Dar kibbuţul său cu trei fete şi patru câini îi dă dreptul la deduceri de 60.000 lei (fetele) + 6.000 (câinii) + 3.000 (terenurile de sport) + 3.000 (piscina) + 6.000 (muşchii şi zgârciul) + 12.000 (terasa) = 90.000 lei. Şi, aşa cum ne explică doamna ministru, dacă deducerile sunt mai mari decât impozitul pe care îi ai de plătit, atunci Statul îţi decontează diferenţa. Adică 20.000 EUR cadou de la 30 de fraieri (corporatişti-gospodari), pentru întreţinerea stilului de viaţă al băiatului deştept.

Constataţi cum este aplicată pilda talanţilor: celui care are puţin, i se ia şi ceea ce are, pentru a i se da celui care are mai mult!

Şi, să fim oneşti, se stabileşte echitatea: sumele trecute pe declaraţiile băiatului deştept sunt semnificativ mai mari decât cele declarate pentru corporatistul-gospodar! Ce mai contează faptul că unul are de dat, iar altul de primit! Simple detalii politicianiste, în care se încurcă cei răi şi invidioşi!

Cred că aţi înţeles că gospodarul şi băiatul deştept nu sunt arondaţi aceluiaşi consultant fiscal.

  • Consultantul care numără ouă şi cântăreşte verze va fi format în perioada 2017-2018 şi se va alege cu maxim 5% din suma colectată pentru Stat, adică cu 150 lei pentru cele 50 de minute necesare evaluării şi redactării declaraţiilor. Deservind 200 astfel de gospodari, va încasa circa 30.000 lei/an, adică 2.500 lei/lună, salariul minim pe economie în 2022. Aşa că probabil va face contract şi cu furnizorii de utilităţi, pe post de încasator, sau cu cele de asigurări, ca broker.
  • Consultantul fiscal al băiatului deştept este deja membru al corpului experţilor în domeniu. Şi este plătit de clienți cu 5-10% din sumele deduse din impozit. Deci, în exemplul nostru, el va primi 9.000 lei de la băiatul deştept şi nimic de la Stat. Acum poate înţelegeţi de ce ambii miniştri, al Muncii şi al Finanţelor, au sugerat că venitul consultanţilor fiscali poate fi chiar şi de 10.000 lei/lună şi că ei vor veni din zona privată. Au nevoie de numai 10 astfel de clienţi fiecare, cărora le dedică tot câte 50 de minute/an pentru evaluare şi redactarea declaraţiilor, pentru a trăi cât se poate de bine, fără riscul acuzaţiilor de complicitate la spălare de bani.

Şi acum, sfatul secret dat numai Marilor Iniţiaţi:

Aveţi grijă să vă dotaţi kibbuţurile cu umbrele sau copertine rezistente, capabile să facă faţă ploii de bani ce se vor revărsa peste voi!

Atenție! Plouă cu bani!

PS Se zvoneşte că unii dintre miniştrii actuali ai Guvernului României vor fi propuşi la Premiul Nobel pentru Economie. Şi deja se prepară bronzul pentru statuile lor, ce vor fi amplasate în kibbuţurile din toată ţara. Căci și statuile din curte sunt deductibile!

Articole similare

Înmulțirea potenţialului interior O nouă etapă a procesului de Life Coaching transformaţional, menită să scoată din zona inconştientă accesul la talentele şi resursele înnăscute şi să ...
Omoară durerea – dar și sentimentele Unul dintre cele mai banale ingrediente ale medicamentelor care reduc febra și durerile scade, de asemenea, empatia față de suferința altora, precum ș...
De la trădarea de sine la iubirea de sine La mijlocul procesului de Life Coaching transformaţional, aprofundăm relația dintre Lumină și Umbră în procesul de dezvoltare personală. Ce poate î...
Intrarea în Ierusalim – Floriile Un nou episod din serialul despre Săptămâna Mare a Paștilor și procesul de Life Coaching transformațional. Combinând concepte jungiene cu tehnici d...
Dincolo de Crezul Asasinilor Când, în 2009, m-am trezit la Londra înconjurat de asasini de carton în mărime naturală, ce făceau reclamă unui joc video, am avut o strângere de inim...

Nu se mai pot face comentarii.