Bun venit pe tărâmul dezvoltării personale – fără limite!

2017 / 31 mai

Ia-ţi vacanţă zi de zi!

Vacanţă zi de zi

Vremea frumoasă de afară ne aduce aminte de vacanţă, de bucuria şi libertatea de a ne folosi timpul doar pentru noi.

Dincolo de orice neplăceri legate de cozi la aeroport, condiţii de cazare diferite de cele plătite, arsuri apărute căci am uitat să ne dăm cu loţiune după scăldat, ori deranjamentele la stomac ale celor mici, aproape sigur în fiecare zi de concediu avem parte de măcar câteva minute de relaxare deplină, de plăcere pură, de încântare şi fericire. Acestea reprezintă, de fapt, motivul pentru care ne luăm vacanţă, pentru a ne reface bateriile şi a ne elibera de povara stresului de zi cu zi.

Pornind de la regula simplă din neuroştiinţe că sistemul emoţional nu face diferenţa între experienţele prezente, cele trecute şi cele viitoare, vă propun o tehnică simplă, ce poate spori semnificativ nivelul stării de bine şi reduce stresul în doar câteva minute.

Căci cine spune că doar vacanţa reală ne poate oferi experienţe minunate? Poţi face chiar acum verificarea: când te-ai simţit mai bine, când trăiai efectiv acele momente minunate, sau când ţi le-ai reamintit şi eventual ai povestit despre ele? Poate că intensitatea emoţiilor a fost mai mare în timpul experienţei directe, dar durata lor este semnificativ mai lungă atunci când le retrăim în minte, fiindcă avem posibilitatea de a relua anumite scene, a le derula cu încetinitorul sau chiar a face stop-cadru.

Ia-ţi 3-5 minute (sau mai multe) în care nimeni şi nimic nu te va perturba (nici măcar telefonul mobil!). Schimbă-ţi poziţia corpului, direcţia privirii, inspiră şi expiră de 2-3 ori adânc şi lasă zâmbetul să-ţi apară pe faţă. Căci începe vacanţa, nu-i aşa?

 

1. Stabileşte destinaţia

Alege ce experienţă vrei să ai astăzi, pornind de la trăiri anterioare sau unele imaginare:

 • Vrei să fii singur/ă sau cu altcineva? Cine altcineva?
 • Unde vrei să fii/fiţi? În natură sau într-o localitate, afară sau în interior?
 • Ce moment al zilei este? Dimineaţa, la prânz, seara, noaptea?
 • Ce peisaje, obiecte sau fiinţe se află în jur?
 • Ce gusturi sau mirosuri simţi aici?

 

2. Alege experienţa

Acum, căci ai creat cadrul, introdu şi ceva acţiune:

 • Ce se întâmplă în jur?
 • Ce faci/faceţi?
 • Cum te simţi? Ce poţi face pentru ca să te simţi din ce în ce mai bine?

Poţi combina, după cum am spus, amintiri şi imaginaţie (lucru pe care, oricum, îl facem constant). Important este să aduci cât mai multe elemente: imagini, sunete, senzaţii corporale, gusturi, mirosuri, care să susţină şi să dea consistenţă trăirii tale. Şi să le laşi să se combine, poate chiar surprinzător şi pentru tine, pentru a genera 1-2 minute de trăire intensă a experienţei alese.

Extrage esenţa experienţei

3. Extrage esenţa

La fel cum parfumierii extrag esenţele ce concentrează şi conservă calităţile florilor, la fel poţi condensa trăirile tale în cuvinte şi impresii durabile:

 • Ce aspect esenţial pentru tine, ce valoare este împlinită şi exprimată prin această experienţă?
 • Ce fel de persoană devii atunci când ai astfel de experienţe?
 • În ce fel se schimbă relaţia ta cu ceilalţi şi părerea lor despre tine atunci când îi dai voie să fii o astfel de persoană?

Poţi lăsa răspunsurile la aceste întrebări să apară sub formă de cuvinte sau sub forma unor noi trăiri, derivate din experienţa activată deja.

 

4. Stabilizează efectele

Combinaţia de neurotransmiţători şi endorfine generată de experienţă menţine starea de bine, la nivelul creierului, câteva zeci de minute. Dar efectele pot fi prelungite la nivel de ore şi chiar 1-2 zile prin extinderea sa spre întregul corp.

Revino la porţiunile din experienţă ce au cel mai profund efect de intensificare a stării de bine. Lasă imaginile să se deruleze cu încetinitorul sau chiar fă stop-cadru, ca şi cum le-ai fotografia, pentru a le putea păstra. Şi lasă-ţi atenţia să facă 2-3 scanări ale întregului corp, din cap până în picioare, pentru a accentua starea de relaxare, plăcere şi energizare. Urmăreşte cum corpul învaţă să exprime constant valoarea pe care ai descoperit-o anterior, descoperă cum să manifeste tipul de persoană care ai descoperit că poţi deveni.

 

5. Programează-ţi următoarea vacanţă

Stabileşte când vei relua procesul (preferabil a doua zi, sau măcar de 2-3 ori pe săptămână), precum şi dacă vrei pur şi simplu să reiei aceeaşi experienţă (ca şi cum te-ai întoarce în acelaşi loc de vacanţă) sau îţi doreşti una nouă.

Iar la sfârşit, inspiră şi expiră profund, de 2-3 ori, iar apoi fă un gest prin care să exprimi dragoste, atenţie şi apreciere pentru corpul tău.

Când vei reveni la activităţile cotidiene, vei descoperi că ai mult mai multă energie, concentrare, determinare şi capacitate de a reuşi, de parcă tocmai te-ai fi întors dintr-o vacanţă minunată. Şi de fapt, chiar aşa şi este, nu-i aşa?

Articole similare

De la trădarea de sine la iubirea de sine La mijlocul procesului de Life Coaching transformaţional, aprofundăm relația dintre Lumină și Umbră în procesul de dezvoltare personală. Ce poate î...
EA şi EL prin prisma inteligenţei emoţionale Nimic nu erodează mai mult calitatea unei relaţii decât neînţelegerile ce-şi au originea în necunoaşterea şi/sau neacceptarea reciprocă. De aceea, est...
Coaching post-traumatic Coachii se supra-specializează în ascultare activă, utilizarea empatiei și intuiției pentru facilitarea abordării de către clienți a unor subiecte dif...
Formarea în NLP: 7 zile sau 7 module? Apariţia şi pe piaţa românească de training NLP a cursurilor scurte a declanşat şi la noi o discuţie prezentă în toată Europa: de cât timp de formare ...
Intrarea în Ierusalim – Floriile Un nou episod din serialul despre Săptămâna Mare a Paștilor și procesul de Life Coaching transformațional. Combinând concepte jungiene cu tehnici d...

Nu se mai pot face comentarii.