Bun venit pe tărâmul dezvoltării personale – fără limite!

2017 / 9 aprilie

Intrarea în Ierusalim – Floriile

Giotto - Intrarea în Ierusalim

Un nou episod din serialul despre Săptămâna Mare a Paștilor și procesul de Life Coaching transformațional.

Combinând concepte jungiene cu tehnici din Life Coaching, aveți ocazia de a folosi energia arhetipală din această perioadă pentru a realiza un proces de redefinire a propriei vieți și de activare a potențialului interior.

Oare ce poate să însemne pentru un client de coaching din secolul XXI intrarea în Ierusalim a lui Iisus, aclamarea lui în calitate de „Rege al iudeilor” și apoi curățarea Templului lui Solomon de zarafii ce vindeau animale de sacrificiu? Mai mult decât vă puteți închipui!

Pentru a înţelege demersul şi a realiza întreg procesul de auto-coaching, vă rog să parcurgeţi mai întâi prima parte, accesibilă aici.

Ierusalimul exterior în coaching

Poate părea paradoxal faptul că, după ce a respins în pustiu ispita de a se considera Împăratul Lumii, Iisus și-a organizat intrarea fastuoasă în Ierusalim, asumându-și imaginea publică de Rege al Iudeilor. Justificarea este dată de nevoia de a împlini o profeție și a declanșa un șir logic și juridic de evenimente ce conduc, în Vinerea Mare, la experiența transformațională supremă.

Orașul Ierusalim este un simbol al Lumii exterioare în care trăim și al relațiilor sociale pe care le stabilim cu ceilalți.

Acestea ne pot îndepărta de noi înșine, determinându-ne să părem că suntem altcineva, atâta timp cât cele trei resurse interioare menționate anterior (curaj, auto-control și responsabilitate) nu sunt suficient activate.

De mai bine de 60 de ani, este cunoscut paradoxul schimbării interioare, evidențiat de Fritz Perls:

Schimbarea interioară apare atunci când devii ceea ce ești cu adevărat, nu când încerci să devii ceea ce nu ești.

Și exact acesta este sensul profund al experienței Christice: în loc să-și ascundă identitatea, Iisus și-a afirmat potențialul și s-a prezentat drept un exemplu de curaj, auto-control și responsabilitate.

Ierusalim - Biserica Sfântului MormântIerusalim – Biserica Sfântului Mormânt

Cum intru în propriul Ierusalim?

Asumarea propriei vieți și personalități, cu bune și cu rele, cu lumini și umbre, reprezintă un prim pas esențial în Life Coaching. Instrumentul cu care se facilitează acest proces este Roata Vieții, ce permite clarificarea raportului dintre:

  • nevoi/așteptări și satisfacție,
  • eforturi/timp și rezultate,
  • real și imaginar,

în 8-12 laturi ale vieții personale și sociale. Puteţi descărca de aici formularul și vă puteți realiza auto-evaluarea vieții actuale, intrând astfel în contact cu propriul Ierusalim.

Acele laturi din propria viață la care Roata Vieții arată diferențe între nevoi/așteptări și satisfacție, sau între investiția de timp și eforturi și rezultatele obținute, sunt cele în care se manifestă îndepărtarea de propriul potențial, trădarea de sine, blocarea dezvoltării și devenirii naturale.

Asupra lor ne vom concentra atenția imediat.

Izgonirea zarafilor din Templu (Biserica Monreale)Izgonirea zarafilor din Templu (Biserica Monreale)

Curățarea Templului de zarafi

Un alt eveniment paradoxal petrecut în ziua Floriilor este vizita pe care Iisus o face la Templul lui Solomon și reacția sa violentă față de cei care schimbau bani, pentru a le permite pelerinilor să cumpere un miel pe care să-l ofere ca sacrificiu.

Cum se poate ca Iisus, cel care afirmă că a înlocuit legea Talionului, bazată pe violenţă şi pedepsire, cu legea Iubirii şi acceptării necondiţionate, să se comporte astfel? Şi, mai ales, ce semnificaţie are acest eveniment pentru procesul de Life Coaching?

Este un prim moment în care Iisus are curajul de a restabili ordinea firească, de a elimina denaturările şi perturbările introduse în timp prin relaţia dintre preoţi, pelerini şi zarafi. Iar lunga tradiţie pe care el o răstoarnă este echivalentul obişnuinţelor şi automatismelor din propria viaţă.

Este vorba despre restabilirea unui sistem de valori autentic, armonios, echilibrat, eliberat de sub influenţa celor 3 ispite: lăcomie, exces de putere şi plăcere.

Efectul este facilitarea conştientizării potenţialului interior şi clarificarea modului în care acesta poate fi exprimat.

Restabilirea echilibrului

Cum îmi curăţ Templul interior?

Pentru fiecare dintre aspectele analizate anterior prin Roata Vieţii la care există diferenţe semnificative între cele două evaluări, folosiţi aceste întrebări pentru a identifica modalităţile de auto-păcălire şi auto-limitare:

  1. Când şi cum am stabilit raportul dintre timpul/eforturile investite şi rezultatele obţinute? Dacă ar fi să restabilesc acum proporţiile, aş accepta aceeaşi „rată de schimb”?
  2. Ce am ajuns să tolerez sau să ignor în această latură a vieţii mele?
  3. Cât mă costă tolerarea sau ignorarea acestor aspecte?
  4. Ce mă face să accept şi să menţin această situaţie? Lăcomia, frica de a pierde ceva, comoditatea?
  5. Cum îmi pot activa curajul de a schimba ceva semnificativ, care să modifice cu adevărat situaţia?
  6. În ce fel pot folosi auto-controlul şi responsabilitatea (atenţia faţă de ceilalţi) pentru a minimiza efectul asupra relaţiei cu ei?

Puteți medita asupra acestor șase întrebări, propuse aici sub formă de auto-coaching, efectul lor fiind unul de clarificare a sistemului de valori şi identificare a modalităţilor de auto-păcălire şi auto-limitare.

Primul episod al seriei de auto-coaching este accesibil aici.

Articole similare

Dă valoare Noului An! Tradiţional, în preajma Revelionului oamenii îşi stabilesc obiective pentru anul următor, cu speranţa că ele se vor împlini. Totuşi, deşi este mai bin...
NLP = manipulare? Programarea neuro-lingvistică (NLP) este un ansamblu de tehnici de optimizare a comunicării, accelerare a dezvoltării personale și facilitare a schimb...
Coachingul începe cu NU ȘTIU Este bine-cunoscută butada că un coach este un expert ce nu știe nimic, dar este foarte curios să descopere ce este posibil. În felul acesta, îi creea...
Mitul #5: Coachingul durează mult, fiindcă este nevoie de timp pentru ca să apară rezultatele. Realitate: Una dintre caracteristicile ce diferenţiază coachingul de consiliere sau psiho...
Înmulțirea potenţialului interior O nouă etapă a procesului de Life Coaching transformaţional, menită să scoată din zona inconştientă accesul la talentele şi resursele înnăscute şi să ...

Nu se mai pot face comentarii.