Bun venit pe tărâmul dezvoltării personale – fără limite!

2017 / 10 aprilie

Visul cel mare şi provocator


Al treilea episod din procesul de Life Coaching transformaţional inspirat de Săptămâna mare vă permite aprofundarea cunoaşterii de sine şi reconectarea la aspiraţiile profunde.

În Lunea Mare, atenţia ne este îndreptată spre povestea uscării smochinului neroditor şi spre viaţa exemplară a lui Iosif cel frumos.

Sunt ele mai mult decât simple parabole? Pot inspira şi susţine un proces de coaching ce trece dincolo de temele banale şi care adaugă vieţii noi dimensiuni şi profunzimi?

Pentru înţelegerea procesului de auto-coaching propus şi realizarea sa în succesiunea firească, parcurgeţi mai întâi prima parte, apoi partea a doua.

 

Smochinul – simbolul potenţialului interior

Poate vă aduceţi aminte: când au fost goniţi din Rai, Adam şi Eva purtau haine create din frunze de smochin, care să le acopere goliciunea. De aceea, smochinul este un simbol important, indicând simultan:

 • procesul de conştientizare, de ieşire din vieţuirea vegetativă, automată, lipsită de liber arbitru,
 • potenţialul interior, frântura de Rai ce este accesibilă fiecăruia dintre noi,
 • creativitatea, participarea noastră la evoluţie, exprimată nu doar prin procreare, ci mai ales prin contribuţia adusă la progresul societăţii.

Or, în prima zi de şedere în Ierusalim, Iisus a văzut un smochin şi s-a dus să culeagă câteva roade. Descoperind că era sterp, l-a deconectat de la circuitul Creaţiei, făcându-l să se usuce pe loc.

Cum putem interpreta acest episod? Simplu:

Fiecare din noi avem datoria şi capacitatea de a ne exprima şi valorifica în mod creativ potenţialul interior, acesta fiind de fapt sensul vieţii noastre.

Iar ignorarea sau refuzarea acestui potenţial ne „usucă” şi ne deconectează de la resursele interioare.

Cunoaşterea şi recunoaşterea propriului potenţial creativ este esenţial în coaching. De aceea, vă propun câteva teme de auto-analiză:

 1. Ce roade, ce rezultate şi contribuţii personale aduc eu familiei, angajatorului/clienţilor, societăţii?
 2. Dacă dau la o parte toate activităţile repetitive, automate, din viaţa mea, mai rămâne ceva? Dacă da, ceilalţi au acces la rezultatele activităţilor mele creative, sau le păstrez doar pentru mine?
 3. Dacă aş da de-o parte ruşinea, nesiguranţa, neîncrederea în mine, ce alte calităţi sau talente aş putea exprima, pentru a contribui încă mai mult?

Haina lui Iosif - simbol al potenţialului interior

Haina lui Iosif – potenţialul asumat

În semn de apreciere pentru calităţile lui şi generozitatea cu care le folosea pentru a-i sprijini pe ceilalţi, Iacob îi dăruieşte lui Iosif, unul dintre cei 12 copii ai săi, o haină multicoloră, ce stârneşte invidia fraţilor săi. Haina s simbolizează saltul de la o relaţie incipientă sau denaturată cu potenţialul interior la asumarea deplină, conştientă, a acestuia.

Din păcate, cei din jur cataloghează astfel de persoane drept arogante şi nesuferite, invidiindu-le pentru uşurinţa şi naturaleţea cu care obţin rezultate.

Şi, asemeni fraţilor lui Iosif, încearcă să le păteze imaginea, pentru a-i face mai puţin importanţi şi demni de admiraţie pentru ceilalţi.

Vă invit să vă reasumaţi potenţialul care, poate, a fost afectat de invidia, criticile şi răutăţile celor din jur:

 1. Pentru ce mă invidiau, mă jigneau sau mă bârfeau cei din jur în perioada copilăriei şi adolescenţei?
 2. Pentru ce mă invidiază, mă critică sau mă bârfesc cei din jur în prezent?
 3. Ce devine posibil pentru mine dacă decid să trec peste invidii, critici şi bârfe?
 4. Ce realizări sau contribuţii ale mele nu au ajuns să fie cunoscute şi apreciate, pentru că m-am ferit să la popularizez sau au fost diminuate de ceilalţi?
 5. Ce se poate schimba în viaţa mea dacă îmi asum pe deplin potenţialul interior şi toate aceste realizări?

Visul cel MareSir Joseph Noel Paton

Visurile lui Iosif – de la inspiraţie la aspiraţie

O mare parte din invidia fraţilor a fost generată de faptul că Iosif le-a povestit două vise ce puteau fi interpretate ca validând superioritatea lui şi indicând faptul că va avea o poziţie socială superioară lor. Privind din perspectiva evoluţiilor ulterioare, majoritatea suferinţelor şi provocărilor la care a fost supus Iosif ar fi putut fi prevenite dacă el nu şi-ar fi împărtăşit aceste vise. Dar tocmai acesta este unul dintre mesajele esenţiale din povestea lui Iosif:

Apiraţiile care ne inspiră şi pe care de-abia aşteptăm să le împărtăşim cu ceilalţi sunt cele care ne pun în contact cu propriul potenţial interior.

Aşa că vă propun să vă luaţi 15-20 de minute pentru a vă conecta la potenţial prin intermediul unui exerciţiu de imaginaţie (visare lucidă).

Aşezaţi-vă într-o poziţie confortabilă, după ce aţi luat toate măsurile pentru a nu fi deranjaţi vreme de 15-20 de minute. Respiraţi din ce în ce mai rar şi mai profund, lăsând, cu fiecare expriaţie, să se îndepărteze grijile şi preocupările de până atunci.

Acum, alegeţi un loc sau un obiect spre care să priviţi câteva secunde. Nu-i acordaţi nicio atenţie, ci doar concentraţi-vă privirea în acea zonă.

Închideţi ochii şi lăsaţi toată atenţia să se concentreze acum pe interior, ca şi cum aţi absorbi-o de la obiectul pe care l-aţi privit şi aţi aduna-o în cap şi în corp.

Imaginaţi-vă că suneţi în centrul unui grup de persoane, pe care le puteţi percepe aşa cum sunt în realitate, sau le puteţi simboliza prin obiecte, animale, figuri geometrice. Important este ca fiecare dintre persoanele importante să se afle de jur împrejur, acordându-vă atenţie.

Adăugaţi câte o culoare hainelor sau corpului propriu, pentru fiecare calitate, talent sau contribuţie importantă pe care le-aţi descoperit pe baza întrebărilor anterioare. Observaţi reacţia celor din jur şi schimbaţi modul în care le prezentaţi culorile, astfel încât să primiţi admiraţie şi apreciere din partea lor.

După ce v-aţi creat această haină multicoloră, imaginaţi-vă că ea este atât de strălucitoare, încât atrage atenţia stelelor, Soarelui şi Lunii. Urmăriţi cum acestea se aranjează astfel încât să dea încă mai multă strălucire, atractivitate şi putere culorilor hainei pe care o purtaţi.

Şi rămâneţi 20-30 de secunde în contact cu această scenă, lăsând-o să vă inspire şi să vă indice care este Visul cel Mare, aspiraţia cea mai importantă, sensul şi misiunea propriei vieţi, pentru care v-au fost oferite toate aceste talente şi calităţi.

Indiferent dacă inspiraţia vine sub formă de imagini, sunete, senzaţii corporale, idei clar conturate sau o combinaţie a lor, îndreptaţi-vă atenţia spre ele şi absorbiţi-le necondiţionat, aşa cum frunzele de smochin absorb lumina. Şi lăsaţi energia primită să realizeze toate schimbările necesare, pentru ca Marele Vis să devină realitate.

Mulţumiţi pentru tot ajutorul primit în cadrul acestei experienţe, lăsaţi imaginile, sunetele şi senzaţiile interioare să se estompeze, în timp ce vă reconectaţi tot mai mult la realitatea exterioară şi, când sunteţi gata, deschideţi ochii.

Notaţi, desenaţi, modelaţi ce aţi trăit, pentru a păstra aceste informaţii.  

Fraţii îl vând pe Iosif ca sclav – Konstantin Flavitsky, 1855

Trădarea şi ispitele – instrumente de dezvoltare personală

După ce Iosif şi-a asumat şi afirmat visurile, fraţii săi au decis să scape de el. Iniţial, şi-au propus să-l omoare, dar în cele din urmă l-au vândut unor negustori de sclavi, care l-au dus în Egipt.

În mod similar, celelalte nevoi şi aspiraţii ale noastre este posibil să conspire, pentru a ne devia atenţia de la Visul cel Mare şi a ne menţine în zona de confort. Iar lăcomia (simbolizată de cei 30 de arginţi) ne poate face să credem că există căi rapide şi imediate de a ne maximiza plăcerile şi satisfacţiile.

Asemeni lui Iosif (şi ulterior lui Iisus), Visul cel Mare poate fi aruncat în groapa inconştientului, unde nu moare, dar nici nu produce efecte. De aceea, el trebuie mereu reactivat şi ferit de perturbările venite de la chestiunile „urgente” şi „importante” de zi cu zi.

Şi este posibil să avem nevoie de o criză, de o schimbare majoră, simbolizată de negustorii de sclavi şi drumul spre Egipt, pentru a ne restabili priorităţile şi ierarhia de valori.

În Egipt, tânărul de 17 ani a fost ispitit de prea-frumoasa soţie a stăpânului său, ce s-a îndrăgostit de el. Dar Iosif a reuşit să-i reziste, dând dovadă de auto-controlul şi responsabilitatea despre care vorbeam în zilele anterioare.

Rezultatul a fost că a ajuns din nou într-o groapă, cea a temniţei, ce i-a permis să-şi activeze intuiţia şi să devină celebru pentru capacitatea sa de a tălmăci visele. Lucru despre care a aflat până şi Faraonul, care i-a dat puterea şi controlul, numindu-l administrator al grânelor Egiptului.

În toate aceste situaţii, Iosif a dat dovadă de curaj, auto-control şi responsabilitate – combinaţia esenţială de resurse interioare ce ne susţine asumarea, afirmarea şi realizarea Visului cel Mare. Şi ne conduce la împlinirea propriei misiuni de viaţă.

Vă propun câteva întebări care vă permit identificarea posibilelor auto-trădări, a vânzării de sine şi a slăbiciunilor care, eventual, vă pot devia de la realizarea Visului propriu.

 1. Ce forţe te-ar putea abate din drum: mândria, ambiţia, gelozia, invidia, lăcomia, comoditatea, lenea etc.?
 2. În ce fel aceste forţe ar putea fi folosite pentru a-ţi sprijini Visul, în loc să-l combată?
 3. Ce temeri te-ar putea încetini sau chiar bloca: frica de eşec, de situaţii necunoscute, de pierdere a controlului, de suferinţă, de exploatare de către ceilalţi etc.?
 4. În ce fel aceste forţe ar putea fi folosite pentru a-ţi accelera şi facilita realizarea Visului, în loc să-l blocheze?
 5. Ce ispite te-ar putea opri din calea spre împlinirea Visului: pasiunile, erotismul, plăcerile, mulţumirea de sine, relaţiile cu ceilalţi, poziţiile sociale etc.?
 6. Cum ar putea fi folosite aceste ispite pentru a-ţi susţine Visul, în loc să-l mascheze?

Articole similare

Dă valoare Noului An! Tradiţional, în preajma Revelionului oamenii îşi stabilesc obiective pentru anul următor, cu speranţa că ele se vor împlini. Totuşi, deşi este mai bin...
România – sclava sărăciei Periodic, mass-media scoate la iveală o realitate cutremurătoare: în România secolului XXI persistă sclavia. Imagini cutremurătoare şi interviuri impr...
De ce mulţi vor să devină Life Coach NLP? În februarie 2013, profesia de Specialist în activitatea de coaching a fost înscrisă în COR, fiind astfel recunoscută oficial de Statul român. Acea...
Viața și profesia se susțin reciproc Percepute adesea ca excluzâdu-se reciproc, cele două tipuri principale de coaching sunt, de fapt, complementare. Dacă în zona Business accentul este p...
Intrarea în Ierusalim – Floriile Un nou episod din serialul despre Săptămâna Mare a Paștilor și procesul de Life Coaching transformațional. Combinând concepte jungiene cu tehnici d...

Nu se mai pot face comentarii.