2006 / 30 mai

Daniel Bichis la Primul Congres Mondial de NLP


IN NLP logoCu ocazia Primului Congres Mondial de NLP s-a format un grup de 15 specialisti din intreaga lume ce si-a propus sa puna NLP in acord cu actualul stadiu de dezvoltare al neurostiintelor. Din acest colectiv face parte si Daniel Bichis, trainer in cadrul Competent Consulting – liderul formarilor NLP de clasa business. De aceeea, se poate spune ca pe 27 mai 2006 la Berlin s-a inaugurat nu doar noua gara centrala, inima transportului feroviar european, ci si cea de-a patra etapa de dezvoltare a NLP – programarea neurolingvistica.

NLP este o metoda de comunicare eficienta si de dezvoltare personala, foarte apreciata pentru rapiditatea si impactul profund al interventiilor sale. Este folosita in cadrul trainingurilor de nivel inalt din domeniul afacerilor, team building, vanzari, management, negocieri, precum si in pregatirea avansata a profesorilor, medicilor, antrenorilor sportivi. De asemenea, este mult utilizata in domeniului coachingului executiv, de echipa si personal, permitand depasirea limitelor si atingerea de obiective din ce in ce mai indraznete.
Cu peste 200 de participanti din mai mult de 20 de tari si 9 prezentatori provenind din tot atatea tari de pe patru continente, Primul Congres Mondial de NLP a fost un adevarat succes. Participantii au avut ocazia sa intre in contact cu cele mai noi si interesante concepte NLP, cu noi abordari in privinta tehnicilor de dezvoltare personala prin NLP.

Cel mai important lucru a fost schimbarea accentului spre o abordare holistica a fiintei umane, pe baza ideilor lui Ken Wilber si Clare Graves – fundamentul celei de-a patra etape de dezvoltare a NLP.

Daniel Bichis: „Am discutat o noapte intreaga cu ceilalti 14 membrii ai noului grup de reflexie si am ajuns la concluzia ca in prezent NLP este asemeni unui fluture pregatit sa iasa din cocon. Multe din ideile ce au stat la originea sa, cu 30 de ani in urma, nu mai sunt sustinute de datele experimentale furnizate de dezvoltarea exploziva a neurostiintelor din ultimii 5-6 ani. De asemeni, unele dintre axiomele pe care se fundamenteaza pot fi reformulate, permitand un salt cuantic similar celui facut acum un secol, cand Einstein a largit fizica galileeana si a formulat teoria relativitatii. Ken Wilber, in cartea sa «A Brief History of Everything», a reusit unificarea in plan teoretic a punctelor de vedere referitoare la constiinta umana si interactiunea sa cu lumea – lucru pe care il incercase si Einstein, insa pornind de la matematica si fizica. Este timpul sa desfacem NLP din invelisul limitant al trecutului si sa-i permitem sa ne poarte, cu aripile sale puternice, acolo unde poate nici nu am visat vreodata ca vom ajunge. in felul acesta, NLP va redeveni ceea ce a fost in anii ’80 si ’90 ai deceniului trecut – cea mai avansata si apreciata tehnica de dezvoltare personala, instrumentul cel mai activ de depasire a limitelor si atingere a obiectivelor”.

Doua concepte s-au desprins a fi valorile pe care grupul le va reflecta in cea de-a patra generatie de NLP: etica si calitatea. „in ultimii ani, NLP a facut progrese uriase si se afla la rascrucea spre trecerea la un nou nivel de calitate” declara Karl Nielsen, presedintele IN (International Association of NLP Institutes) si al comitetului de organizare. „si constatam ca in randul trainerilor prezenti la congres etica relatiei cu clientii este o valoare fireasca, ce nu a trebuit sa fie impusa din exterior, dar care da roade evidente”. incalcarea acestor valori de catre unii traineri din anterioarele generatii a condus la o perceptie publica deformata si limitata, NLP fiind considerat de multi drept un instrument de manipulare. „Trebuie sa facem distinctia dintre iluzie si realitate” spunea Ueli Frischknecht, secretar-general al IANLP (International Association for Neurolinguistic Programming), „dintre a spune oamenilor ceea ce vor sa auda si ceea ce NLP poate cu adevarat sa faca pentru ei. Caci stabilirea unui contact profund cu cineva se poate face doar pe baza increderii reciproce si orice intentie de manipulare devine mult mai usor perceptibila atunci cand esti in raport cu cineva decat in mod obisnuit”.

Extrem de fertila din punctul de vedere practic este introducerea in NLP a celor 8 niveluri de structurare identificate de Clare Graves. „Putem acum descrie fiecare etapa de dezvoltare organizationala in termenii acestor niveluri si adapta metodele NLP de interventie nivelului la care se afla compania” precizeaza Rudolf Metzner, de la Mezner Consulting, Germania. „Este un instrument extraordinar de diagnostic organizational si de interventie structurata, ce permite reducerea la minim a eforturilor necesare si accelerarea semnificativa a schimbarilor in cadrul companiilor”. Iar Brian van der Horst (Franta) a prezentat exemple extrem de convingatoare referitoare la efectele pe care le-a produs aplicarea acestui tip de interventie la companii precum European Investment Bank, Lufthansa, Hewlett Packard, McKensey, Deloitte & Touche, Siemens, Volkswagen.

Daniel Bichis: „In urmatoarea perioada, NLP se va schimba profund si sunt incantat atat de faptul ca voi contribui personal la acest lucru, cat si ca publicul din Romania va beneficia in timp real de rezultatele acestui progres. Competent Consulting si-a propus sa faciliteze contactul publicului romanesc cu cat mai multi dintre acesti deschizatori de drumuri, pentru a accelera producerea efectelor benefice ale NLP in Romania. Primii care vor veni sunt Ueli Frischknecht si Megha Baumeler din Elvetia si vor fi urmati de altii in 2007. Este modul in care intelegem sa contribuim la integrarea Romaniei in randul tarilor cu mare potential de dezvoltare umana”.

Nu se mai pot face comentarii.