2007 / 24 aprilie

Inteligenta emotionala face diferenta dintre leadership si leadershit


Expo Business Edu 07Se poate conduce o organizatie doar prin mijloace administrative si manageriale? Sunt suficiente masurile formale de imbunatatire a comunicarii, de formalizare (prin obligativitate si ritmicitate) a contactelor informale, de impodobire a peretilor cu fraze goale de sens ce sunt pompos prezentate drept „viziune”, „misiune”, „valori”? Se poate dezvolta spiritul de lider intr-un workshop de cateva ore sau cateva zile? Toate aceste intrebari isi vor gasi raspunsul in prezentarea pe care o va face trainerul EQ Daniel Bichis de la Competent Consulting miercuri, 25 aprilie, la ora 17:30 in cadrul Targului de Training Business-Edu organizat de Public Share la Sala Dalles.
Experienta celor care au avut iluzia ca leadership inseamna doar un set de masuri, de materiale de propaganda si de subiecte de discutie cu colaboratorii este extrem de elocventa si frustranta. Dupa punerea lor in aplicare, te trezesti in situatia celui care trebuie neaparat sa-si citeasca mailurile, dar a avut inainte grija sa taie toate conexiunile la Internet. Claviatura, ecranul, unitatea centrala – toate sunt frumos ordonate la locul lor, functioneaza conform regulilor si procedurilor, dar nu produc efectul scontat: nici un mesaj nu vine sau nu pleaca, nici o informatie suplimentara nu vine sa-ti sustina sau infirme parerile. „O solutie la indemana pare sa fie utilizarea liniei telefonice pentru conectare, iar limitarile sistemului dial-up reprezinta o perfecta ilustrare a ceea ce numim leadershit: timp pierdut pentru a stabili contactul cu oamenii, intreruperi dese ce implica reluarea unor actiuni, cantitate minima de informatie care vine si pleaca”, explica Daniel Bichis, singurul roman certificat international in privinta masurarii si dezvoltarii inteligentei emotionale (EQ). „La toate acestea se adauga nota de plata, extrem de piperata, pe care managerul respectiv este obligat sa o achite: utilizarea preponderenta a stimulentelor materiale drept motivatori ai activitatii celorlalti”.

Despre leadership s-a spus ca este conceptul pentru care exista tot atatea definitii cate lucrari publicate. Or, acest lucru se intampla in doua situatii:

  • fie atunci cand nu stim despre ce este vorba si fiecare autor isi da doar cu parerea, in speranta ca va nimeri raspunsul potrivit,
  • fie atunci cand incadram gresit fenomenul, de exemplu cand incercam sa explicam un proces in termenii unei actiuni izolate sau ai unei stari.

Probabil ca ambele explicatii contribuie la aparitia acestui efect, iar raportul dintre nevoia imensa de lideri in cadrul organizatiilor actuale si oferta extrem de limitata de mijloace eficiente de educare a liderilor permite proliferarea „solutiilor-miracol” vandute foarte scump.

Daniel Bichis: „Din pacate, conceptul insusi de leadership pare sa fi fost demonetizat de prea multele incercari stangace de a vinde pe post de vitamine pentru lideri un amestec netestat de tehnici manageriale si de comunicare, asezonat cu elemente de cultura organizationala corporatista si ornamentat cu povesti de succes din companiile americane. Este momentul ca lucrurile sa se schimbe. Pentru a crea persoane capabile sa atraga, sa mobilizeze si sa directioneze eforturile celor din jur, astfel incat sa obtina constant cele mai bune rezultate, este fundamental sa plecam de la o baza conceptuala solida, verificata de practica, pe care sa o adaptam realitatilor culturii organizationale romanesti.”

Nu se mai pot face comentarii.